CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Followers

ahlan wasahlan

-salam sayang-



Stick-it notes

Thursday, February 18, 2010

resepi semalam

Lamer nyer cuti raya cina skol aku ambik..lame btol.. kalah orang cina..

bosan duk rumah..kelas tambahan x ader..ader class tambahan hari selasa,kelas PA..aku x pegi.ha2.ader kejer ekpom..kawan2 aku kate,spe ponteng class tuu..kne naik bilik disiplin ahad depan..mati la akuii..hu2.almaklum laa..guru disiplin ngajar class ku..
boring2..kejer aku nape ag..masak laa..he2.
save bajet mak aku..x payah beli lauk kat kedai..

ayam masak merah @ ayam tumis =)


Bahan-Bahan
1 ekor ayam (1.2 to 1.5 kg) - dibuang kulit, potong 8 atau 12 kpg
15-20 btg lada kering (rendam, kisar)
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 batang serai (titik)
1 inci lengkuas (titik)
1 biji bawang besar (hiris-utk tumis)
1 tin kecil tomato puri
100 ml susu cair
sedikit badam (abt 10 biji, buang kulit kisar halus)
1 sudu teh jintan halus (kisar)
segenggam bawang goreng
secukup minyak utk menumis, tambahkan 1 sudu besar minyak sapi (optional)
garam, gula secukup rasa.

Cara:
Kisar lada kering, bawang besar, bawang putih & halia hingga halus. Panaskan minyak, tumis bawang hiris. Setelah bawang layu, masukkan rempah kisar tadi bersama jintan, serai dan lengkuas. Masak hingga rempah betul2 garing lalu masukkan ayam tadi. Masukkan juga secukup air utk mengempukkan ayam. Setelah ayam 1/2 masak, masukkan tomato puri, susu cair, badam kisar, garam dan gula. Kacau rata dan masukkan bawang goreng. Kacau lagi dan kecilkan api dan biarkan hingga ayam empuk.

selama 1 jam 3o minit..berganding bahu menyiapkan lauk niee!uih..penat!hehe..


0 comments: